Farmaření v Německu

25. 06. 2024

Když se řekne Německo, vybaví se nám preciznost, kvalita a inovace. Ale jak to vypadá, když se tyto vlastnosti spojí s farmařením? Vítejte u prvního dílu "Farmaření v cizině," kde se podíváme, jak naši němečtí sousedé zvládají zemědělství.

Německo, země s bohatou historií a kulturou, je také lídrem v oblasti zemědělství. Od malebných alpských pastvin v Bavorsku, kde se pasou stáda krav produkujících nejlepší mléko, až po moderní zemědělské techniky v Dolním Sasku. Německé farmaření nabízí pestrý obraz, kde se setkávají tradice s inovacemi.

Bavorsko

Systém zemědělství v Německu

Německo má rozmanité a dobře rozvinuté zemědělství, které zahrnuje různé typy farmaření od tradičních rodinných farem po velké komerční podniky. Klíčové oblasti zemědělství zahrnují produkci obilovin, brambor, cukrové řepy, mléka a masa. Německo je také významným producentem ekologických potravin, což odráží rostoucí zájem spotřebitelů o udržitelné a zdravé produkty.

Rozloha zemědělských pozemků
Německo má přibližně 16,7 milionů hektarů zemědělské půdy, což představuje zhruba 47 % celkové rozlohy země. Z tohoto množství je zhruba 71 % využíváno pro orné půdy a 28 % pro pastviny a trvalé travní porosty. Rozdělení zemědělské půdy umožňuje produkci širokého spektra plodin a chov zvířat.

Podpora a dotace pro farmáře
Jedním z klíčových prvků úspěšného farmaření je systém dotací, který farmářům poskytuje finanční podporu a stabilitu. Německo je součástí Společné zemědělské politiky Evropské unie (CAP), která zajišťuje dotace a podporu pro zemědělce. Dotace jsou rozděleny do několika kategorií:

  1. Přímé platby: Tyto platby jsou určeny k podpoře příjmů farmářů a zajištění stability jejich podnikání.
  2. Ekologické platby: Podporují udržitelné a ekologické zemědělství.
  3. Rozvoj venkova: Financují projekty zaměřené na rozvoj venkovských oblastí, modernizaci zemědělských podniků a podporu místních komunit.

V roce 2022 bylo německým farmářům přiděleno přibližně 6,3 miliardy EUR v rámci přímých plateb. Z této částky bylo značné množství směřováno na podporu ekologického zemědělství.

Alpská scenérie

Produkty

Německo je známé širokou škálou tradičních zemědělských výrobků, které se liší podle regionů. Mezi nejvýznamnější produkty patří různé druhy masa, mléčné výrobky, obiloviny a pivo.

Německo je jedním z největších producentů mléka v Evropě. V roce 2023 bylo v Německu vyrobeno přibližně 32,7 miliard litrů mléka. Prim ale hraje i výroba sýrů, jako jsou například Allgäuer Emmentaler, Tilsiter, Harzer Käse a další. Roční produkce sýrů dosahuje zhruba 2,4 milionů tun.

Německo je největším producentem vepřového masa v Evropě. V roce 2023 bylo vyprodukováno přibližně 5,2 milionů tun vepřového masa. Produkce hovězího masa se pohybuje okolo 1,1 milionu tun a produkce drůbežího masa dosahuje zhruba 1,5 milionu tun ročně.

V Německu se ročně sklidí přibližně 23 milionů tun pšenice a 10 milionů tun ječmene, což z něj činí jednoho z největších producentů těchto obilovin v Evropě. Pšenice se používá převážně k výrobě mouky pro pečení, zatímco ječmen je klíčovou surovinou pro slavná německá piva. Mezi nejznámější značky patří například Beck's, Paulaner, Weihenstephaner, Erdinger a další.

Německo je i významným producentem brambor s roční produkcí okolo 10 milionů tun.


Chov skotu

Skot je v Německu chován hlavně pro mléčnou a masnou produkci. Některá plemena skotu jsou v Německu obzvláště populární. V roce 2023 bylo v Německu registrováno přibližně 11,2 milionu kusů skotu. Mezi nejrozšířenější plemena patří:

Holštýnský skot: Toto plemeno je nejrozšířenější v Německu a je známé svou vysokou produkcí mléka. Přibližně 70 % mléčného skotu v Německu tvoří Holštýnský skot.

Fleckvieh: Fleckvieh je oblíbené plemeno jak pro mléčnou, tak pro masnou produkci. Je rozšířené zejména v Bavorsku. Toto plemeno tvoří přibližně 25 % celkového skotu v Německu.

Jersey: Toto plemeno je menší, ale produkuje mléko s vysokým obsahem tuku a bílkovin, což je ideální pro výrobu sýra. Je však méně rozšířené než Holštýnský a Fleckvieh skot.

Angus: Angus je populární plemeno pro produkci kvalitního hovězího masa. Chov Angus skotu se v Německu zvyšuje, zejména v oblastech zaměřených na produkci hovězího masa.

Sýr Allgäuer Emmentaler

Zemědělské regiony a tradice

Bohaté zemědělské tradice, prolínající se napříč regiony po celém Německu, nabízí své jedinečné produkty, které jsou často zakořeněny hluboko v historii.

Dolní Sasko, které se nachází na severozápadě země, je jedním z nejvýznamnějších zemědělských regionů. Toto území je známé svou produkcí mléka, brambor, cukrové řepy a obilovin. Dolní Sasko se může pochlubit více než 2,6 miliony hektarů zemědělské půdy, což představuje téměř 16 % celkové zemědělské plochy v Německu. Tradiční farmy zde často kombinují chov skotu s pěstováním plodin, což je důkazem jejich adaptace na rozmanité podmínky regionu.

Bavorsko, ležící na jihu Německa, je dalším významným zemědělským regionem. S více než 3,1 miliony hektarů zemědělské půdy se jedná o největší zemědělský region v zemi. Bavorská krajina je charakteristická rozlehlými pastvinami a loukami, které jsou ideální pro chov skotu a produkci mléka. Bavorská mlékařská tradice je známá po celém světě, přičemž mléčné výrobky, jako jsou sýry a jogurty, jsou vysoce ceněné. Bavorsko je také domovem největšího pivního festivalu na světě, Oktoberfestu, který každoročně přitahuje miliony návštěvníků a oslavuje nejen pivo, ale i bohatou zemědělskou produkci regionu.

Severní Porýní-Vestfálsko je region s rozmanitým zemědělským portfoliem. Toto území je významným producentem obilovin, zeleniny a ovoce. V roce 2023 zde bylo zaznamenáno více než 1,6 milionu hektarů zemědělské půdy. Region je také známý svými chovy prasat a drůbeže. Tradiční zemědělské festivaly a trhy jsou zde běžnou součástí života, což odráží silné propojení komunity s místní produkcí.

Sasko-Anhaltsko, které se nachází ve středním Německu, je klíčovým hráčem v produkci cukrové řepy, pšenice a ječmene. S více než 1,2 milionu hektarů zemědělské půdy je tato oblast významným producentem obilovin v Německu. Technologický pokrok zde hraje významnou roli, což umožňuje efektivní využití půdy a vysoké výnosy plodin.

Bádensko-Württembersko je region známý svou produkcí ovoce, zejména jablek a hrušek, a také vína. Vinařství má v tomto regionu dlouhou tradici a vína z Bádenska-Württemberska jsou ceněna nejen v Německu, ale i po celém světě. Roční produkce vína zde dosahuje přibližně 1 milion hektolitrů, což přispívá k ekonomice regionu a turistickému ruchu.

Zemědělské tradice v Německu jsou také spjaty s různými regionálními specialitami. Například v Porýní je tradičním jídlem kysané zelí a bramborové knedlíky, zatímco v Bavorsku jsou to preclíky, Weisswurst a oblíbené pivo. Německé farmářské trhy, které se konají po celé zemi, jsou místem, kde se prodávají čerstvé místní produkty a kde se setkávají farmáři a spotřebitelé. Tyto trhy nejsou jen místem nákupu, ale také důležitým sociálním a kulturním centrem.

Oktoberfest

Vinařství

Vinařství v Německu má hluboké kořeny a je synonymem pro eleganci a kvalitu. Je domovem některých z nejlepších bílých vín na světě, především díky svým unikátním vinařským oblastem a tradičním odrůdám. Německé víno je známé svou svěžestí, komplexní chutí a výjimečnou schopností zrání. Nejznámější vinařské oblasti zahrnují Rýnsko (Rheingau), Moselskou oblast (Mosel), Pfalz a Francko (Franken).

Rýnsko je považováno za kolébku německého vinařství a je proslulé především svými Rieslingy. Tato oblast produkuje vína s vynikající kyselostí a minerální strukturou. Rheingau Rieslingy jsou ceněny pro svou schopnost zrání, což je činí jedněmi z nejlepších bílých vín na světě. Mezi prestižní vinařství v této oblasti patří Schloss Johannisberg a Robert Weil. Produkce v této oblasti dosahuje ročně okolo 2,5 milionu hektolitrů vína.

Moselská oblast se táhne podél řeky Mosely a je známá svou produkcí lehkých a aromatických Rieslingů. Vína z této oblasti jsou proslulá svou čistotou a výraznou mineralitou, díky které se často řadí mezi nejlepší na světě. Vinařství jako Dr. Loosen a Joh. Jos. Prüm jsou ikonami moselského vinařství. Roční produkce v Moselu je zhruba 900 tisíc hektolitrů vína.

Pfalz, největší vinařská oblast Německa, produkuje širokou škálu vín včetně Rieslingu, Spätburgunderu (Pinot Noir) a Grauburgunderu (Pinot Gris). Tato oblast je známá svou rozmanitostí a kvalitou. Vinařství Dr. Bürklin-Wolf a Bassermann-Jordan jsou některá z nejuznávanějších v regionu. Pfalz ročně vyprodukuje přibližně 2,3 milionu hektolitrů vína.

Francko je region známý pro své minerální vína, často lahvovaná v tradičních lahvích zvaných Bocksbeutel. Silvaner z této oblasti je vysoce ceněn pro svou schopnost reflektovat terroir a komplexitu chutí. Mezi nejvýznamnější francká vinařství patří Juliusspital a Hans Wirsching. Produkce ve Francku dosahuje přibližně 500 tisíc hektolitrů vína ročně.

Německá vína jsou nejen o tradici, ale také o inovaci a kvalitě. Vinaři se neustále snaží zlepšovat své techniky a udržovat vysoké standardy, což zajišťuje, že německá vína zůstávají na špičce světové produkce. S celkovou roční produkcí kolem 9 milionů hektolitrů vína, Německo pokračuje v posilování své pozice jako jeden z nejvýznamnějších hráčů na světovém trhu s vínem.

Vinařství Schloss Johannisberg

Typické farmy

Typická německá farma je směsicí tradice a moderních technologií, což vytváří efektivní a udržitelný zemědělský systém. V celé zemi je přibližně 275 000 farem, které se liší velikostí, specializací a metodami hospodaření.

Průměrná velikost německé farmy je kolem 60 hektarů, ale existují značné rozdíly mezi jednotlivými regiony. Například farmy v Dolním Sasku a Braniborsku často přesahují 100 hektarů, zatímco v Bavorsku jsou farmy menší, často kolem 30 hektarů. Rozdíly ve velikosti jsou dány historickými, ekonomickými a geografickými faktory.

V Dolním Sasku se farmy zaměřují na produkci mléka, chov prasat a pěstování obilovin. Tento region má více než 40 000 farem, které se specializují na intenzivní zemědělství.

Bavorsko je domovem menších rodinných farem, které se často zaměřují na produkci mléka a chov skotu. V tomto regionu je více než 85 000 farem, které se pyšní dlouhou tradicí a vysokou kvalitou svých produktů.

Ve středním Německu, například v Hesensku, jsou farmy často zaměřeny na pěstování ovoce a zeleniny. Tento region má více než 20 000 farem, které produkují jablka, hrušky, jahody a další druhy ovoce. Tradiční ovocné sady a moderní skleníky se zde mísí, což umožňuje celoroční produkci a rozmanitost plodin.

Sasko-Anhaltsko je region známý svou produkcí cukrové řepy, pšenice a ječmene. Zdejší farmy jsou většinou větší a zaměřené na intenzivní rostlinnou výrobu. Tento region má přibližně 13 000 farem, které využívají pokročilé zemědělské technologie a mechanizaci.

Německo je domovem mnoha významných farem, které se proslavily díky své velikosti, kvalitě produkce a inovativním přístupům k zemědělství. Jednou z nejznámějších farem je Gut Darß, nacházející se v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Další významnou farmou je Demeter-Hofgut Rengoldshausen v Bádensko-Württembersku. Tento biodynamický statek je součástí sdružení Demeter, které se řídí přísnými ekologickými standardy. V Dolním Sasku se zase nachází Landwirtschaftsbetrieb Reinshof, velká moderní farma specializující se na produkci mléka a chov skotu.

Skot na pastvě

Farmaření v Německu není jen o produkci potravin, ale také o propojení historie, kultury a moderního pokroku. Možná jste nevěděli, že Německo je druhým největším producentem chmele na světě, hned po Spojených státech, což je klíčová ingredience pro jejich slavné pivo. Zajímavé je také to, že v Německu je více než 1,3 milionu hektarů půdy věnováno ekologickému zemědělství, což představuje přibližně 10 % celkové zemědělské plochy – tento podíl neustále roste díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o bioprodukty.

Statistiky ukazují, že průměrná německá farma je menší než farmy v mnoha jiných zemích, s průměrnou velikostí kolem 60 hektarů. Přesto se tyto farmy vyznačují vysokou produktivitou a efektivitou.

Jedním z fascinujících aspektů německého zemědělství je důraz na technologické inovace. Německé farmy často využívají pokročilé technologie, jako jsou drony pro sledování stavu plodin, GPS řízené traktory a systémy přesného zemědělství, které optimalizují využití hnojiv a vody. Tyto technologie nejen zvyšují výnosy, ale také přispívají k udržitelnosti a ochraně životního prostředí.

Německo je také známé svou podporou mladých farmářů. Programy jako "Junge Landwirte" (Mladí zemědělci) poskytují finanční podporu a vzdělávací příležitosti pro nové generace zemědělců, což zajišťuje kontinuitu a inovace v tomto odvětví.

V neposlední řadě je zajímavé, že německé zemědělství není jen o produkci, ale také o vytváření komunit. Farmářské trhy, které se konají téměř ve všech městech a vesnicích, nejsou jen místem pro nákup čerstvých potravin, ale také důležitým sociálním centrem, kde se lidé setkávají, sdílejí své zážitky a udržují tradiční vazby.

Präzision, Qualität, Innovation, das ist deutsche Landwirtschaft