Druhy pozemků

23. 01. 2024

V České republice rozlišujeme několik základních druhů pozemků, které odpovídají jejich hlavnímu využití a charakteristikám. Zahrnují zemědělské pozemky, jako jsou orná půda, louky a pastviny, vinice a sady, které tvoří podstatnou část českého venkova a jsou zásadní pro produkci potravin. Dále jsou zde lesní pozemky, klíčové pro lesní hospodářství a ochranu přírody. Stavební pozemky, určené pro bytovou, komerční a průmyslovou zástavbu, reflektují urbanizaci a rozvoj infrastruktury. Kromě toho existují speciální typy pozemků, jako jsou vodní plochy a pozemky pod dopravní infrastrukturou, které mají unikátní využití a význam pro společnost a životní prostředí.
 

Zemědělské pozemky

Zemědělské pozemky jsou určeny převážně pro zemědělskou činnost. Dělí se na několik podkategorií:

Orná půda

Orná půda je typ zemědělského pozemku, který je intenzivně obděláván za účelem pěstování různých plodin, jako jsou obiloviny, brambory, olejniny, luštěniny a mnohé další. Tento typ půdy je charakterizován svou úrodností a schopností podporovat různé plodiny, které jsou závislé na místních klimatických a půdních podmínkách. Podle údajů z Českého statistického úřadu orná půda tvoří zhruba 52% veškeré zemědělské půdy v České republice.

Louky a pastviny

Louky a pastviny hrají klíčovou roli v udržitelném zemědělství a mají významný dopad na ekologii a biodiverzitu. Louky jsou typicky travnaté plochy, které se využívají pro senoseč nebo jako pastviny pro dobytek. Pastviny jsou obvykle trvale využívány pro pastvu hospodářských zvířat, jako jsou krávy, ovce a koně. Tato rozsáhlá travnatá území poskytují zásadní krmivo pro zvířata a zabírají značnou část zemědělské půdy, přičemž v ČR tvoří kolem 30% veškeré zemědělské půdy.

Vinice

Vinice jsou speciálně upravené plochy určené pro pěstování révy vinné. V České republice se vinohradnictví soustředí především na Moravě a v menší míře v některých částech Čech. Vinice vyžadují pečlivou péči a správné klimatické podmínky, aby mohly produkovat hrozny potřebné pro výrobu kvalitních vín. Vinice tvoří menší část zemědělské půdy, ale jsou důležité pro regionální ekonomiku a turismus. Podle posledních údajů zabírají vinice méně než 1% veškeré zemědělské půdy v České republice.

Sady a chmelnice

Sady jsou oblasti věnované pěstování ovocných stromů, jako jsou jabloně, hrušně, třešně a švestky. Tato rozsáhlá ovocná území nejenže poskytují zdroj čerstvého ovoce, ale také hrají roli v ochraně přírody a poskytování životního prostoru pro různé druhy ptáků a hmyzu.

Chmelnice jsou specializované pozemky určené pro pěstování chmele, klíčové ingredience pro výrobu piva. Chmel je pěstován na vysokých konstrukcích, tzv. chmelnicích, které dominují krajině v chmelových regionech, především na Žatecku.

Podobně jako vinice, sady a chmelnice tvoří menší část zemědělské půdy v České republice, ale mají významný dopad na potravinářský průmysl a kulturní identitu země.

Vinice

Lesní pozemky

Lesní pozemky představují nejen zelené plíce naší planety, ale jsou také klíčem pro udržení biodiverzity a ekologické stability. V České republice pokrývají lesní pozemky asi 34% z celkové plochy země. Lesy jsou domovem mnoha druhů rostlin a živočichů, přispívají k regulaci klimatu a jsou zásadní pro cyklus vody v přírodě. Navíc pohlcují oxid uhličitý, produkují kyslík a pomáhají v boji proti klimatickým změnám. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na jejich význam pro lesní hospodářství, které zahrnuje těžbu dřeva, produkci dřevařských výrobků a papíru.
 

Stavební pozemky

Stavební pozemky jsou určeny pro výstavbu a představují důležitý segment realitního trhu, ovlivňující jak ekonomiku, tak každodenní život lidí. 

Stavební pozemky jsou definovány jako plochy určené pro výstavbu různých typů staveb – od rezidenčních objektů, jako jsou rodinné domy a bytové komplexy, po komerční a průmyslové budovy, jako jsou kanceláře, továrny, obchodní centra nebo veřejné instituce. Lokalizace, velikost a územní plánování jsou klíčové faktory, které určují hodnotu a využití stavebních pozemků.

Jejich zásadní roli dnes vidíme v ekonomickém rozvoji, poskytování prostoru pro podnikání, výrobu a bydlení.
 

Vodní a ostatní plochy

Vodní plochy zahrnují řeky, jezera, rybníky a další vodní zdroje. V České republice jsou vodní plochy často využívány pro rekreační a rybářské účely.

Ostatní plochy zahrnují různé druhy pozemků, které nespadají do výše uvedených kategorií, jako jsou například pozemky pod dopravní infrastrukturou.

Jetřichovice

"Půda není dědictvím našich rodičů, ale půjčkou našich potomků."

Antoine de Saint-Exupéry