Farmaření v srdci Alp

09. 07. 2024

V srdci majestátních Alp, kde se snoubí dechberoucí přírodní scenérie s bohatou kulturní historií, leží malé rakouské farmy, které představují nejen zdroj obživy, ale i jedinečný způsob života. Rakouské farmy, často rodinné a předávané z generace na generaci, kombinují tradiční metody s moderními technologiemi, aby produkovaly vysoce kvalitní potraviny a udržely rovnováhu mezi udržitelností a ekologií.

Když se projdete po zelených pastvinách a údolích, které lemují alpské vrcholy, okamžitě pocítíte, jak silně jsou tyto krajiny a jejich obyvatelé propojeni. Každá farma má svůj příběh, svou historii a svou jedinečnou atmosféru, která zrcadlí jak tvrdou práci, tak i lásku k půdě a přírodě. 

Ve druhém díle našeho seriálu "Farmaření v cizině" se podíváme, jak naši sousedé v Rakousku zvládají zemědělství pod horskými vrcholy.

Farma v Alpách

Systém zemědělství v Rakousku

Zemědělství v Rakousku je fascinujícím mixem tradice a inovace, což z něj činí jeden z nejefektivnějších a zároveň nejvíce ekologicky udržitelných systémů v Evropě. V roce 2023 bylo více než 23 % rakouské zemědělské půdy certifikováno jako ekologické, což je nejvyšší podíl v rámci Evropské unie.

Rozloha zemědělských pozemků

V Rakousku činí celková výměra zemědělské půdy přibližně 2,7 milionu hektarů. Tato plocha je rozdělena na různé typy zemědělských pozemků. Podle dat z roku 2023 se zhruba 1,3 milionu hektarů (48 %) využívá jako orná půda, která zahrnuje pěstování obilovin, kukuřice, brambor a dalších plodin. Trvalé travní porosty pokrývají přibližně 1,1 milionu hektarů (41 %), což je důležité pro chov skotu a produkci mléka. Zbytek, tedy přibližně 300 000 hektarů (11 %), je věnován trvalým plodinám, zahrnujícím zejména vinice a sady.

Podpora a dotace pro farmáře

Systém dotací a podpory zemědělců je dobře strukturovaný a efektivní. Rakouská vláda spolu s Evropskou unií poskytuje řadu finančních podpor a dotací zaměřených na ekologické zemědělství, ochranu biodiverzity a udržitelné hospodaření. Klíčovou roli v tomto systému hraje Agrarmarkt Austria (AMA), která je hlavní organizací zodpovědnou za regulaci a podporu zemědělských trhů a bio certifikace. AMA také zajišťuje marketing a propagaci rakouských zemědělských produktů, což pomáhá udržovat vysokou úroveň kvality a důvěry mezi spotřebiteli.

V roce 2023 Rakousko vyplatilo zemědělcům v rámci dotací přibližně 9,16 miliardy eur. Tyto prostředky jsou součástí národního Strategického plánu pro společnou zemědělskou politiku (CAP) pro období 2023-2027, který byl schválen Evropskou komisí. Tento plán zahrnuje financování z evropských i národních zdrojů, přičemž dotace jsou rozděleny mezi přímé platby, tržní opatření a rozvoj venkova.

zdroj: Federal Ministry Republic of Austria

Krávy, louka, Alpy

Produkty

Jedinečnost rakouských produktů spočívá v kombinaci tradičních receptur, ekologického přístupu a inovativních technologií. Mezi nejvýznamnější produkty patří mléčné výrobky, čokoláda, víno, a řada dalších potravin, které jsou ceněny jak na domácím trhu, tak v zahraničí.

Mléčné výrobky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších sektorů rakouského zemědělství. Rakousko produkuje širokou škálu mléčných výrobků, mezi které patří hlavně sýry jako Bergkäse, Emmentaler, Tilsiter nebo Camembert, ale i lahodné jogurty vyrobené z mléka horských farmářů jako jsou Bergbauern Jogurt, ovocné Fruchtjogurt nebo přírodní jogurty bez přidaného cukru či aromat Naturjogurt.

Sýry jsou často vyráběny tradičními metodami a z mléka pocházejícího z alpských krav, což zaručuje jejich vysokou kvalitu a vynikající chuť. Mléko a mléčné výrobky tvoří významnou část exportu, přibližně 45 % své mléčné produkce, což svědčí o jeho významné roli na mezinárodním trhu.

Čokoláda je další oblastí, kde Rakousko exceluje. Známé rakouské čokoládové značky, jako je Zotter a Manner, jsou synonymem pro vynikající kvalitu a inovaci. Zotter je známý svým ekologickým a udržitelným přístupem, používáním organických a fair trade ingrediencí a širokou nabídkou neobvyklých a kreativních příchutí. Manner, naopak, je tradiční značka, jejíž historie sahá až do roku 1890 a která je známá především svými lahodnými oplatkami.

Další významné produkty zahrnují brambory, obiloviny, jablkachřest, které jsou pěstovány v různých regionech Rakouska a jsou důležitou součástí místní kuchyně i exportu.

Chov Skotu

Chov skotu je v Rakousku tradičním a důležitým sektorem zemědělství, který se soustředí na produkci mléka a masa. Rakousko je známé svým důrazem na welfare zvířat a ekologické standardy, což se odráží ve vysoké kvalitě produkovaných výrobků.

Tradiční rakouská plemena skotu zahrnují Pinzgauer, Tux-Zillertal, a Braunvieh. Plemeno Pinzgauer je známé svou odolností a schopností přizpůsobit se horským podmínkám. Toto plemeno je využíváno jak pro produkci masa, tak mléka. Tux-Zillertal je další tradiční plemeno, které je ceněno pro své kvalitní mléko a maso, a je často chováno v ekologických farmách. Braunvieh je plemeno známé pro svou vysokou produkci mléka a je široce využíváno po celém Rakousku.

Export masa je důležitým sektorem rakouské ekonomiky. V roce 2023 byla hodnota exportu hovězího masa přibližně 267,3 milionu eur a vepřového přibližně 73,4 milionu eur.

A když jsme u těch statistik, tak podle dat z roku 2023 tvořila živočišná výroba přibližně 45 % celkové zemědělské produkce, zatímco rostlinná výroba představovala zhruba 55 %.

Tiroler Bio Bergkäse

Zemědělské regiony a tradice

Zemědělské regiony a tradice v Rakousku tvoří základ jedinečné a bohaté mozaiky, která se vyznačuje vysokou kvalitou a rozmanitostí produkce. Od horských pastvin Tyrolska, kde se produkují vyhlášené sýry, přes vinařské oblasti Dolního Rakouska a Burgenlanska až po ovocné sady Štýrska, každý region přináší své vlastní speciality a udržuje tradice

Tyrolsko je známé především pro chov skotu a produkci mléčných výrobků. V horských oblastech Tyrolska se nacházejí rozsáhlé pastviny, kde se chová dobytek na výrobu tradičních sýrů, jako je Bergkäse. Tyrolsko má přibližně 15 % zemědělské půdy z celkové plochy regionu.

Dolní Rakousko je největší zemědělskou oblastí Rakouska, s více než 900 000 hektary zemědělské půdy, což představuje zhruba 35 % celkové zemědělské plochy země. Tento region je známý svou produkcí vína, zejména odrůd Grüner Veltliner a Riesling. Kromě vinařství se zde pěstují obiloviny, brambory a kukuřice.

Štýrsko, někdy nazývané „zelené srdce Rakouska“, má kolem 700 000 hektarů zemědělské půdy, což představuje přibližně 27 % z celkové zemědělské plochy Rakouska. Tento region je proslulý svou produkcí ovoce, zejména jablek, a také vinařstvím. Kromě toho se zde pěstuje chřest a dýně, přičemž štýrský dýňový olej je jedním z místních delikates.

Salcbursko je podobně jako Tyrolsko charakterizováno horskými oblastmi a chovem skotu. Má přibližně 10 % zemědělské půdy z celkové plochy regionu. Salcbursko je známé svou produkcí mléčných výrobků a tradičních sýrů.

Burgenlandsko je proslulé svými vinicemi, zejména východními částmi regionu. S více než 250 000 hektary zemědělské půdy představuje zhruba 10 % celkové zemědělské plochy Rakouska. Kromě vína se zde pěstuje kukuřice, slunečnice a zelenina.

Horní Rakousko je významnou zemědělskou oblastí s více než 600 000 hektary zemědělské půdy, což představuje asi 23 % celkové zemědělské plochy. Region je známý produkcí mléka, obilovin a brambor. Horní Rakousko je také centrem ekologického zemědělství, s významným podílem ekologicky obhospodařovaných farem.

Díky kombinaci tradičních metod a moderních technologií se Rakousko stalo lídrem v ekologickém zemědělství, přičemž jeho produkty jsou ceněny po celém světě. Tradice a inovace zde harmonicky koexistují, což činí rakouské zemědělství výjimečným.

Mapa po regionech

Vinařství

Vinařství v Rakousku je synonymem pro tradici, kvalitu a jedinečnost. Nejznámější vinařské oblasti se rozprostírají především v Dolním Rakousku, Burgenlandu, Štýrsku a Vídni, z nichž každá přináší své specifické charakteristiky a chutě. Dolní Rakousko, největší vinařská oblast, je známé zejména pro odrůdu Grüner Veltliner, která je považována za národní poklad. V Burgenlandu, díky teplejšímu klimatu, dominují červená vína, jako je Zweigelt a Blaufränkisch. Štýrsko se zase proslavilo aromatickými bílými víny, jako je Sauvignon Blanc a Chardonnay, zatímco Vídeň je známá svou unikátní směsí Gemischter Satz.

Roční produkce vína dosahuje přibližně 2,5 milionu hektolitrů, z čehož zhruba 40 % je exportováno. Hlavními exportními trhy jsou Německo, Švýcarsko a USA. Rakouská vína si získávají uznání pro svou kvalitu a jedinečný charakter, což se odráží v rostoucí poptávce na světových trzích.

Mezi nejznámější rakouské značky a vinařství patří Domäne Wachau, která se nachází v regionu Wachau a je známá pro své vynikající Grüner Veltliner a Riesling. Weingut Bründlmayer z Kamptalu produkuje některá z nejlepších bílých vín v Rakousku, známá svou inovativní přístupem a špičkovou kvalitou. Weingut Prager, také z Wachau, se specializuje na Riesling a Grüner Veltliner, a jejich vína jsou ceněna pro svou čistotu a výrazný terroir. Schloss Gobelsburg, vinařství s dlouhou historií v Kamptalu, produkuje vysoce kvalitní bílá i červená vína, známá svou elegancí a rafinovaností. Weingut Knoll, rodinné vinařství z Wachau, je proslulé svými výraznými etiketami a vynikajícími víny, zejména Grüner Veltliner a Riesling.

Rakouské vinařství se vyznačuje vysokým důrazem na kvalitu a udržitelnost. Kombinace tradičních metod a moderních technologií, spolu s jedinečnými klimatickými a geografickými podmínkami, produkuje vína, která jsou světově proslulá a vysoce ceněná. Rakousko je příkladem, jak lze skloubit respekt k přírodě a tradici s potřebami moderního trhu, což se odráží v každé lahvi vína, která opustí jeho hranice.

Domäne Wachau

Typické farmy

Typické farmy v Rakousku mají své kořeny hluboko v rodinné tradici a jsou často předávány z generace na generaci. Většina rakouských farem jsou rodinné podniky, což představuje zhruba 90 % všech zemědělských podniků. Tyto rodinné farmy mají průměrnou rozlohu okolo 20 hektarů, což je relativně malá plocha ve srovnání s farmami v jiných zemích. Rakousko má přibližně 140 000 zemědělských podniků, což z něj činí významného hráče na evropské zemědělské scéně.

Na rakouském trhu není žádný monopol, ačkoli existují velké nadnárodní farmy, ty tvoří menší část celkového počtu farem. Rodinné farmy jsou podporovány řadou organizací, které zajišťují spravedlivé podmínky a podporu pro malé zemědělce. Mezi hlavní organizace patří Agrarmarkt Austria (AMA), která reguluje trh a podporuje kvalitu rakouských zemědělských produktů. Další významnou organizací je Raiffeisenverband, která se zaměřuje na družstevní výkup a podporu malých farmářů.

V Rakousku funguje systém odběru mléka prostřednictvím družstev, která zastřešují celý proces od sběru až po zpracování mléka. Hlavními hráči v tomto systému jsou organizace jako Berglandmilch a NÖM AG. Farmáři pravidelně dodávají své mléko do sběrných míst těchto družstev, kde je mléko kontrolováno na kvalitu a hygienu. Družstva poskytují technickou podporu a poradenství, aby farmáři mohli dodávat mléko odpovídající vysokým standardům. Po sběru je mléko přepravováno do zpracovatelských závodů, kde se mění na různé mléčné produkty jako sýry, jogurty, máslo a další.

Malé rodinné farmy

Malé rodinné farmy v Rakousku jsou srdcem zemědělského života. Jednou z nejznámějších rodinných farem je Biohof Adamah, kterou založila rodina Zach v roce 1997 v Dolním Rakousku. Tato farma se specializuje na ekologickou produkci zeleniny, ovoce a bylinek. Biohof Adamah je známý svou komunitní podporou a přímým prodejem produktů přes vlastní bedýnkový systém, který zásobuje tisíce domácností čerstvými a bio certifikovanými produkty.

Další významnou rodinnou farmou je Hinkerhof v regionu Štýrsko, která byla založena v roce 1920. Tato farma se specializuje na chov skotu a produkci vysoce kvalitního hovězího masa. Hinkerhof je známý svým důrazem na udržitelné a etické zemědělské praktiky, přičemž dobytek je chován na rozlehlých pastvinách, což přispívá k výjimečné kvalitě masa.

V Tyrolsku nalezneme rodinnou farmu Gasslbauer. Tato farma byla založena v roce 1930 a nachází se v malebné oblasti Alpbachtal. Gasslbauer se specializuje na chov skotu a produkci vysoce kvalitního mléka a mléčných výrobků. Farma je známá svým ekologickým přístupem a tradičními metodami. Kromě produkce mléka se Gasslbauer také věnuje agroturistice, což návštěvníkům umožňuje zažít autentický život na tyrolské farmě a ochutnat čerstvé místní produkty přímo na místě.

Malé rodinné farmy jsou klíčové pro rakouskou ekonomiku a kulturu. Díky jejich práci si Rakousko udržuje vysokou úroveň potravinové soběstačnosti a kvality.

Biohof Adamah

Farmaření v Rakousku je více než jen způsob obživy; je to způsob života hluboce zakořeněný v tradici a úctě k přírodě. Každá farma, ať už se nachází v horských oblastech Tyrolska nebo v úrodných nížinách Dolního Rakouska, přináší příběh rodinné vášně a tvrdé práce. Krása rakouského zemědělství tkví v jeho jednoduchosti a autentičnosti. Farmáři zde pečují o krajinu s vědomím, že kvalita a udržitelnost jsou klíčové. To, co dělá rakouské farmy jedinečnými, je jejich schopnost kombinovat staré tradice s moderními přístupy, čímž vytvářejí produkty, které jsou ceněny po celém světě.

Tradition trifft Nachhaltigkeit – Österreichische Landwirtschaft mit Herz und Hand